آوارگی و بی خانمانی «از بارندگی تا خشکسالی، از بلوچستان تا شاخ آفریقا»
بارندگی شدیدی از شب ۳۱ دیماه در بلوچستان آغاز شد، استاندار سیستان و بلوچستان این بارش را ” نعمت الهی” دانسته چرا که این استان را از خشکسالی و کمبود آب که در لبه جیره بندی آب آشامیدنی بود “نجات ” داده است. اما روی دیگر سکه را که از”نعمت های” این سیستم فاسد حکومتی و سیستم جهانی است را با سکوت برگزار کرد. این سیل باعث آن شد تا خسارات عظیم مالی وارد شود، مهمتر از آن این بارندگی ضربات سنگینی را به امکانات محدود زندگی مردم زده است. در این بارش و سیل خسارات سنگینی به قنوات، راه ها و واحدهای مسکونی وارد آمد.
خانه های خشت ساز، راههای غیر استاندارد و قنوات قدیم بازسازی نشده، توانایی مقابله با ریزش باران را نداشتند. در این سیلاب ، حداقل یک کشته و هزاران خانوار بی خانمان گشته اند. بسیاری از منازل مردم فقیر ، صدمات ۸۰ درصدی دیده اند. این روی دیگر سکه ای است که استاندار از آن حرفی به میان نمی آورد چه رسد به اینکه بخواهد به دلایل و عوامل آن اشاره ای کند.
دهها هزار نفر بی خانمان و آواره اند. دولتی که در مدت نزدیک به ۴۰ سال حکومتش نه تنها هیچ اقدام جدی در بازسازی این استان نکرده ، بلکه سیاستهای ارتجاعی اقتصادی آنها ، جامعه را هر چه بیشتر در معرض خطرات بلایای طبیعی قرار داده است. بدون شک بر تعداد صدمه دیدگاه از این ” موهبت الهی” اضافه خواهد گشت و بسیاری را که امکان بقاء محدود شان توسط این “موهبت الهی ” بلعیده شده را آواره و در دیگر مناطق شهرها و کشورها خواهد ساخت.
اما مناطق فقیر ایران و منطقه در این امر تنها نیستند. بنابر گزارش سازمان خوار و بار و کشاورزی سازمان ملل متحد ، خشکسالی در منطقه شاخ آفریقا بسیار گسترده گشته و زندگی بیش از ۱۷ میلیون نفر را تهدید می کند. این خشکسالی ادامه دار به کاهش برداشت محصولات، کاهش تعداد حیوانات و منجر به شیوع بیماریهای مختلف گشته است.
تغییرات محیط زیستی ناشی از کارکرد سیستم سرمایه داری تضادها و رقابتهای بین آنها در این مناطق فاجعه انسانی ببار آورده است. فقط در سومالی، خط ساحلی کنیا، منطقه عفر در اتیوپی بیش از ۱۲ میلیون انسان به کمک غذایی نیاز دارند. مناطق سودان جنوبی، دارفور در غرب سودان و منطقه کاراموجا در اوگاندا نیز در چنین شرایطی قرار دارند.
چنین اوضاعی به افزایش شمار آوارگان انجامیده و متقاضیان پناهندگی را در این منطقه از ۵۰۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۵ به ۳ میلیون نفر در سال ۲۰۱۶ رسانده است. تاریخ جغرافیای مناطق ذکر شده ، تاریخ سلطه و تضادهای امپریالیستهای مختلف و ارتجاعیون وابسته و جانی است. تاریخ کشمکش ها و جنگ های طولانی و مختلف است. تاریخ اعمال سیاستهای ارتجاعی، اقتصادی و نظامی است که نه تنها هیچ وقت قطع نگشته بلکه با چنین اوضاع جهانی تشدید نیز خواهد یافت.
پناهجویان در کشورهای مختلف جهان، در واقع قربانیان جنگها و سیاستها حاکم بر این جهان اند.